De totale wereldvloot aan schepen, die containers vervoeren, is de grens van 15 miljoen teu gepasseerd, volgens Alphaliner. Dat zou betekenen dat de totale capaciteit meer dan verdubbeld is in acht jaar tijd. In april 2003 stond de totale capaciteit nog op zeven miljoen teu. De groei van 14 naar 15 miljoen teu duurde precies tien maanden. De sprong van 13 naar 14 miljoen teu duurde eerder nog zeventien maanden.
Bij de totale capaciteit van de wereldvloot worden natuurlijk ook de (momenteel) niet gebruikte containers meegerekend. Dit deel is echter de afgelopen twee jaar volgens Alphaliner tot een laag peil gedaald. Op dit moment is er nog maar sprake van 84 ‘opgelegde schepen’; schepen die deze containers aan boord hebben. Samen hebben deze schepen een capaciteit van 185.000 teu. Het gaat hier over het algemeen over kleinere schepen, met een eigen capaciteit van minder dan 4.000 teu.
Ook zijn er naast de normale containerschepen, die met 5.756 schepen ruim 96% van het totaal uitmaken, natuurlijk ook ander soort schepen die containers vervoeren. Het gaat hier om ‘multipurpose’-schepen en ‘roroschepen’, die ook over een bepaalde containercapaciteit beschikken. Deze schepen worden dus ook bij het totaal meegerekend. Schepen die niet meegerekend worden, zijn ‘PCTCs’ (of ‘Truck Carriers’) en schepen die op ‘parcel trades’ actief zijn (bijvoorbeeld ijzer- en staalverschepingen en ‘forest product carriers’).
Bron: NieuwsbladTransport en foto.