De opleiding

Algemene informatie over de opleiding

Tijdens de opleiding Maritiem Officier word je opgeleid om later in de machinekamer als machinist en/of op de brug als stuurman aan boord van een zeeschip te gaan werken. Indien je beide functies vervult aan boord, ben je bij die rederij in dienst als Maritiem Officier (vaak afgekort tot ‘Marof’). Je kunt er ook voor kiezen na je opleiding met één van de twee functies door te gaan. Bij vele rederijen is dit zelfs een vereiste. Toch word je tijdens het volgen van deze opleiding voor beide functies opgeleid. Dit zorgt voor een gevarieerde opleiding met vele verschillende onderdelen.

 

Informatie over beide niveau’s

De opleiding tot Maritiem Officier wordt door verschillende instellingen op verschillende locaties in Nederland aangeboden. Bovendien kun je je diploma op het HBO en op het MBO halen. Op deze website kun je per niveau informatie vinden over de desbetreffende opleiding. Ten slotte kun je per niveau meer informatie vinden over de locaties en de instellingen waar de opleiding wordt gegeven.

Onderstaand schema geeft alle beschikbare pagina’s met informatie weer:

  • HBO — algemene informatie over de opleiding op het HBO
  • MBO — algemene informatie over de opleiding op het MBO
    • Delfzijl (door Noorderpoort)
    • Den Helder (door ROC Kop van Noord-Holland)
    • IJmuiden (door de Maritieme Academie/het Nova College)
    • Rotterdam (door het Scheepvaart en Transport College)
    • Stellendam (door het Scheepvaart en Transport College)
    • Urk (door het Berechja College)
    • Vlissingen (door Scalda)
    • Zwolle (door het Deltion College, vanaf september 2012 ism het Scheepvaart en Transport College)

 

De overeenkomsten tussen HBO en MBO

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de opleiding HBO Maritiem Officier en de opleiding MBO Maritiem Officier. In principe is het inhoudelijke deel hetzelfde. Na het behalen van beide diploma’s beschik je eigenlijk ook over dezelfde vereiste bevoegdheden om op alle schepen te mogen varen. Op het gebied van stagevaren is er ook bijna geen verschil: zowel als HBO’er en MBO’er kun je bijvoorbeeld op de wat grotere schepen varen, zoals cruiseschepen en grote containerschepen.

 

De verschillen tussen HBO en MBO

Hoewel het dus lijkt dat de opleidingen op het HBO en het MBO bijna hetzelfde zijn, zijn er toch een aantal verschillen op te noemen. Op het HBO wordt veel aandacht besteed aan leidinggeven en de vastgestelde competenties. Bovendien behaal je na het voltooien van de opleiding je bachelor. Wanneer je later zou willen stoppen met varen, en aan de wal aan het werk zou willen gaan, kom je met je bachelor en je goede technische achtergrond van de opleiding gemakkelijker aan een baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan bij een rederij, een energiecentrale, een verzekeringsmaatschappij, of een baan als surveyor.

Een ander verschil is dat je alleen loods bij het Loodswezen kunt worden als je beschikt over je bachelor. Indien je je diploma MBO Maritiem Officier hebt behaald, en je al wat interesse hebt om later na het varen loods te worden, zou je er uiteraard voor kunnen kiezen om meteen je HBO-diploma verkort te gaan halen.

 

De opleiding Maritiem Officier in deeltijd?
Een veel gestelde vraag is of de opleiding Maritiem Officier ook in deeltijd gevolgd kan worden. Dit wil zeggen dat je de opleiding naast je werk of een andere studie zou kunnen volgen, door bijvoorbeeld enkel in het weekend of ’s avonds les te hebben. Bij de opleiding Maritiem Officier (en ook bij vele andere zeevaart gerelateerde cursussen) is dit helaas niet mogelijk. De opleiding kan dus niet deeltijd worden gevolgd, maar enkel voltijd.

Eén van de redenen hiervoor is dat er bij de opleiding relatief gezien veel contact/college-uren zijn door de vele verschillende modules en daarmee de brede te behandelen stof. Een andere reden is dat men ook vele praktijkoefeningen uit zal voeren en certificaten zal moeten hallen, en het niet uitvoerbaar is om dit enkel in het weekend en/of ’s avonds te doen.

 

Ben jij geschikt voor de zeevaart? Doe de test!
Ben je benieuwd of je geschikt bent voor de zeevaart? Of vraag je je af of de opleiding Maritiem Officier iets voor jou is? Doe dan de Marof-Interessetest, en vind het uit!