Na de kaping van een bulkcarrier eerder vandaag, is er toch nog wat beter nieuws rondom piraterij. Vrachtschip de Izumi, varende voor de Nyk-Hinode Line, is afgelopen vrijdag vrijgelaten door de piraten, die het schip eerder in de buurt van Kenia hadden gekaapt. Er zou losgeld zijn betaald aan de piraten, waarna deze het schip lieten gaan. De Izumi vaart onder de Panamese vlag, en is bemand door twintig bemanningsleden, die allemaal uit de Filipijnen komen. Het schip vervolgt haar reis. Het is helaas niet bekend hoe het schip en haar bemanning er aan toe is.
Berichten uit 'februari 2011'
CMA CGM, ’s werelds op twee na grootste rederij qua containervervoer, biedt nu wel een hele aparte dienst aan: zogenaamde ‘cargo cruises’. Passagiers kunnen vanaf nu aan boord stappen op een groot containerschip, in plaats van een luxe cruiseschip. De reizen zullen over zee en over oceaan gaan, en in die tijd kunnen de passagiers de wereld van het leven op een koopvaardijschip ontdekken en ervaren. Vorig jaar kozen al 690 mensen voor deze bijzondere cruise.
Rond 07:00 uur Nederlandse tijd is vandaag de bulkcarrier de Dover gekaapt. Het incident vond plaats op ongeveer 260 zeemijlen van het noord-oosten van Salalah, in het noorden van de Arabische Zee. Het schip vaart onder de Panamese vlag, is eigendom van een Griek, en was vanuit Pakistan onderweg naar Jemen, toen het werd aangevallen. Er is nog geen informatie over de aanval zelf beschikbaar. Wel is er bekend dat het schip 23 bemanningsleden heeft, waarvan drie Roemenen, één Rus, en 19 Filipijnen. Er kan op dit moment geen contact worden gemaakt met het schip, en de hoe de bemanning er aan toe is, is ook niet bekend. De Dover is in dienst bij de Zwitserse rederij MSC. EU NAVFOR onderzoekt de zaak, en houdt alles in de gaten.
Door de vertraging van de CSCL Star, konden wij dit schip gisteren vanaf de Maasvlakte helaas niet spotten. Toch heb ik de hele tijd de gang van zaken via AIS gevolgd. Aan het begin van de avond was de CSCL Star weer onderweg, en wel naar de ECT Terminal op de Maasvlakte. Haar ETA was inmiddels al weer een paar keer aangepast, en op dat moment stond het op 23:30. Rond 22:00 kwam het schip in de buurt van Hoek van Holland, dus vanaf toen ben ik de Star live blijven volgen. Er gingen al drie sleepboten van het bedrijf Kotug richting de CSCL Star. Na een tijdje naderde de Star de sleepboten, en hadden de sleepboten het heft in handen. De bocht naar stuurboord werd gemaakt, en het schip was nog een paar honderd meter verwijderd van haar ligplaats. Ongeveer rond middernacht werden de trossen overgedragen aan de roeiers, waarna een paar minuten later de CSCL Star dan eindelijk in Rotterdam was aangekomen. De mooie, exclusieve foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door een roeier op locatie.